Norrfällsviken


Norrfällsviken är väl den plats i Höga Kusten som utvecklats till något av ett fritidsparadis. Här kan besökaren välja ur ett mycket brett utbud av service och aktiviteter, oavsett om man kommer i bil eller med båt.
Här finns marina, camping, stugor, vandrarhem, 18-håls golfbana, minigolf, pizzeria, restauranger, fritids- och konferensanläggning med utomhuspool, affär, kiosk, bastu med äventyrsbad, havsbad med sandstrand och flera naturreservat. Här finns lekplats, kojbygge och pool för barnen.

Och här finns en miljö som det kan vara svårt att hitta på andra håll. I fiskeläget, som är över 350 år gammalt, ligger de röda sjöbodarna längs den smala bygatan med gavlarna mot vattnet. Ovanför sjöbodarna ligger de små bostadshusen eller kokhusen. Ett litet kapell och några grånade gistvallar, där näten brukade hängas på tork, kompletterar bilden.

I omedelbar anslutning till fiskeläget ligger stora klapperstensfält, som i folkmun kallades för Hin Håles Åkrar eller Djävulsåkrar. En del av dem innehåller röd Rapakivi-granit, som ger området en speciell färgprakt. Här ligger Norrfällsvikens naturreservat där man tydligt kan se mönstret av många gamla strandlinjer. Här finns också ett fornminnesområde med rösen från bronsåldern.

Klapperfälten växer i takt med landhöjningen fortfarande upp ur havet. Inte heller Norrfällsviken står stilla. Långt framskridna planer på en utbyggnad av marinan kan inom kort förverkligas.
(Källa: www.nordingra.nu)